Tadeusz Buksiński, Etyka ewangeliczna, Wydawnictwo Naukowe Instytutu Filozofii UAM, Poznań 2011, ss. 245. - Stachewicz, Krzysztof (Filozofia Chrześcijańska, 2012)
Autor opiniowanej pozycji świadomie jednak rezygnuje - w przytłaczającej części swego opracowania - z wykorzystania choćby cząstki tego dorobku i pisząc swą książkę, pozostaje niejako sam na sam z tekstem Ewangelii, abstrahując generalnie od kwestii soterycznych, dogmatycznych czy kerygmatycznych, choć dopuszcza je momentami do głosu, szczególnie w końcowych partiach swej książki. Pozwala mu to spojrzeć na ba- dane kwestie niejako świeżym okiem, nieuzbrojonym w kakofoniczny czasem głos  teorii  i  cudzych interpretacji i przefiltrować je wyłącznie poprzez pryzmat własnych przedzałożeń i własnej świadomości nie tylko moralnej, ale i etycznej, filozoficznej czy metodologicznej.