Gianfranco Ravasi, Krótka historia duszy, tłum. A. Wojnowski, Salwator, Kraków 2008, ss. 369. - Siemianowski, Antoni (Filozofia Chrześcijańska, 2010)
Za św. Tomaszem z Akwinu Ravasi zdaje sobie sprawę, że „rzeczywistość duszy można osiągnąć jedynie z wielkim trudem. dzięki gorliwemu i subtelnemu dociekaniu, ponieważ poznanie tego, czym jest dusza, jest w najwyższym stopniu trudne" (s. 17).