Gdy sługa staje się panem. Czeskie próby uporządkowania problematyki deskryptywności - Gawarecka, Anna (Forum Poetyki, 2020)
W 2017 roku zakończyła się realizacja projektu grantowego Poetika deskripce. Průzkum reprezentačního materiálu v intermediální perspektivě („Poetyka deskrypcji. Badanie reprezentacji literackiej w perspektywie intermedialnej”) zawnioskowanego przez pracowników Ústavu pro českou literaturu AVČR (Instytutu Literatury Czeskiej Akademii Nauk Republiki Czeskiej). Opublikowane jako pokłosie prac nad tym projektem książki, a mianowicie monografia Stanislavy Fedrovej i Alice Jedličkovej Viditelné popisy. Vizualita, sugestivita a intermedialita literární deskripce („Widzialne opisy. Wizualność, sugestywność i intermedialność deskrypcji literackiej”) oraz tom zbiorowy O popisu („O opisie”), uzupełniając się nawzajem, stanowią udaną próbę wieloaspektowego, diachronicznego i synchronicznego rozpoznania skomplikowanej problematyki literackiej deskryptywności.