Analiza ekopsychologiczna literackich opisów katastrofy na przykładzie przedstawienia tragedii w Fukushimie w reportażu 2:46. Aftershocks: Stories of Japan Earthquake - Tong, Shuai (Forum Poetyki, 2024)
W artykule podjęto próbę zbadania przecięcia psychoanalizy i ekokrytyki w Japonii, w szczególności, w odniesieniu do opisów literackich w pracy 2:46. Aftershocks: Stories from the Japan Earthquake (2011) z ekopsychologicznego punktu widzenia. Studium koncentruje się na interpretacji i omówieniu czterech aspektów tego, w jaki sposób osoby, które doświadczyły Wielkiego Trzęsienia Ziemi we Wschodniej Japonii, radziły sobie z poczuciem niższości, akceptacją rzeczywistości, relacjami człowieka z naturą i równością w społeczeństwie o strukturze horyzontalnej. Ponadto artykuł podkreśla potencjał wykorzystania ekopsychologii do poruszania kwestii środowiskowych w literaturze światowej, co ma na celu lepsze zrozumienie przez czytelników zarówno wschodniej, jak i zachodniej perspektywy oraz wyeksponowanie konieczności życia w harmonii z naturą.