Podwyższony świat. Rozmowa z Robertem Macfarlane’em o górach, naturze i literaturze, przeprowadzona 16 czerwca 2023 roku w Emmanuel College w Cambridge - Dutka, Elżbieta (Forum Poetyki, 2024)
Wywiad z Robertem Macfarlane’m – profesorem Humanistyki Środowiskowej w Emmanuel College w Cambridge, podróżnikiem i światowej sławy pisarzem, autorem bestsellerów o naturze, relacjach pomiędzy „krajobrazem i ludzkim sercem”, o miejscach i wyobraźni. Dorobek literacki Macfarlane’a zazwyczaj jest zaliczany do przyrodopisarstwa, literatury górskiej, podróżniczej lub jeszcze innych kategorii.