Ekstaza i materia - Waligóra, Agnieszka (Forum Poetyki, 2024)
Artykuł stanowi recenzję książki Wybuch wyobraźni. Poezja Anny Świrszczyńskiej wobec reprodukcji życia społecznego (Katowice 2022) autorstwa Katarzyny Szopy. Zawiera on podsumowanie dotychczasowego dorobku badaczki, ukontekstowienie prowadzonych przez nią analiz (krytyka feministyczna i marksistowska) oraz syntetyczny opis zawartości monografii. W recenzji zanalizowano tytułowe pojęcia reprodukcji życia społecznego oraz wyobraźni. Odniesione zostają one do wykorzystywanej przez Szopę kategorii ekstatyczności, ostatecznie problematyzując łączność wszystkich trzech zagadnień w twórczości autorki Jestem baba.