Poetyka w użyciu - Ronge, Gerard (Forum Poetyki, 2024)
Tekst jest recenzją zbioru szkiców krytycznych autorstwa Jerzego Madejskiego pod tytułem Poetyka ekstremalna oraz inne noty o liryce i krytyce współczesnej. Na antologię składają się czterdzieści cztery recenzje książek poetyckich oraz osiemnaście omówień pozycji literaturoznawczych, które publikowane były przez autora w różnych czasopismach literackich, między innymi w „Nowych Książkach”, „Kwartalniku Artystycznym” czy „Odrze”. Recenzowane teksty Jerzy Madejski poddaje wnikliwej, filologicznej lekturze, po której dopiero stawia własne hipotezy i proponuje swoje interpretacje. W rezultacie Poetyka ekstremalna staje się swoistym vademecum, które może być z powodzeniem wykorzystywane przez kolejne pokolenia recenzentów i recenzentek jako poradnik pisania tekstów krytycznoliterackich.