Tradycje autonomii. Przyczynek do porównania - Kaczmarski, Paweł (Forum Poetyki, 2024)
Artykuł stanowi porównawczą analizę koncepcji/modeli autonomii literatury w polskim dyskursie krytycznoliterackim ostatnich dekad. Poszczególne sposoby rozumienia autonomii analizowane są z perspektywy tak zwanej intencjonalistycznej szkoły badań literackich.