„I czy w ogóle warto pamiętać?”. Recepcja przedwojennej lewicowej krytyki literackiej w Polsce jako produkcja niewiedzy - Żurek, Łukasz (Forum Poetyki, 2024)
Artykuł omawia recepcję przedwojennej lewicowej krytyki literackiej w Polsce z perspektywy pojęcia „produkcji niewiedzy”, inspirowanego agnotologią (socjologią niewiedzy). Autor skupia się na związkach powojennej recepcji z bieżącą polityką kulturalną nowych władz, zauważa luki, przemilczenia i pominięcia w najważniejszych pracach dotyczących lewicowej krytyki oraz zastanawia się nad tym, jak określone sposoby prowadzenia narracji historycznej (re)produkują niewiedzę na temat wspomnianego wycinka przedwojennego życia literackiego.