Znaczenie biografii pisarza w badaniach nad literaturą polskiego oświecenia – casus Cypriana Godebskiego - Bąkowska, Patrycja (Forum Poetyki, 2024)
Artykuł poświęcony jest zagadnieniu znaczenia biografii pisarza w badaniach nad literaturą dawną. Temat ten budził i budzi nadal zainteresowanie ze strony badaczy, najczęściej jednak zajmujących się literaturą XIX–XXI wieku. Ze względu na obszerność zagadnienia autorka skupiła się na twórczości Cypriana Godebskiego, uczestnika wojen napoleońskich, twórcy między innymi Wiersza do Legiów polskich. Autorka, analizując jego utwory literackie, zwróciła uwagę na sposoby funkcjonowania w nich kontekstu biograficznego, który okazał się ważnym elementem procesu lekturowego.