Autoreferencyjne metafory we współczesnej poezji chińskiej – studium - Li, Jinlin (Forum Poetyki, 2025)
Niniejsze studium bada użycie metafor konceptualnych, a także różne przejawy metaforyzacji w chińskiej poezji poprzez porównawczą analizę tekstową czterech współczesnych wierszy chińskich oraz ich polskich i angielskich tłumaczeń. Koncentrując się na metaforach autoreferencyjnych, w których struktury językowe odzwierciedlają ich własną metaforyczną naturę, artykuł pokazuje, w jaki sposób struktura tekstu oddziałuje semantycznie. Jednocześnie wyniki te podkreślają rolę metafory jako zjawiska opartego na poznaniu, wykraczającego poza zwykłą ornamentację językową. Badanie wnosi wkład do poetyki kognitywnej poprzez połączenie zachodniej teorii metafory (np. teorii metafory konceptualnej) z chińskimi praktykami literackimi, oferując ramy do analizy autoreferencyjności w poezji wielojęzycznej.