Świrszczyńska według Góry - Zając, Jadwiga (Forum Poetyki, 2025)
Artykuł rekonstruuje opowieść o Annie Świrszczyńskiej zawartą w wyborze jej wierszy Kona ostatni człowiek, którego autorem jest wrocławski poeta Konrad Góra. Wybór ma charakter osobisty: lewicowy etos łączący oboje poetów pozwala Górze dialogować z twórczością Świrszczyńskiej, wzmacniając szczególnie dla niego istotne elementy. Opowieść Góry wykazuje liczne podobieństwa z ujęciem prezentowanym przez Katarzynę Szopę w jej późniejszej o dziewięć lat od wyboru książce na temat Świrszczyńskiej: poetka diagnozuje niesprawiedliwość i cierpienie związane z pracą reprodukcyjną kobiet, pomijaną milczeniem i uważaną za oczywistość niezależnie od obowiązującego systemu politycznego.