Opowieści dla dorosłych dzieci? O Co się stało z naszą bajką Hanny Krall - Bartos, Ewa (Forum Poetyki, 2025)
Co się stało z naszą bajką to jedyny utwór Hanny Krall przeznaczony do lektury dla dzieci i młodzieży. Artykuł jest próbą interpretacji tego tekstu, ze szczególnym uwzględnieniem zmian w jego kolejnych wydaniach oraz wpływu, jaki mają one na jego recepcję. Po Holocauście niemożliwe staje się dalsze trwanie w przekonaniu o istnieniu „dobrego zakończenia” każdej opowieści. Baśń o buncie bajkowych postaci, które opuszczają własne światy, stanowi metatekstową refleksję skierowaną do odbiorców reportaży Krall — tych, którzy często nie rozumieją, że Zdążyć przed Panem Bogiem „jest dobrą lekcją wychowawczą” dla młodzieży szkolnej, a dzieciństwo nie zawsze jest szczęśliwe.