Przekłady i recepcja reportaży literackich Hanny Krall w krajach niemieckojęzycznych - Pastuszka, Anna (Forum Poetyki, 2025)
Reportaże Hanny Krall cieszyły się od wydania Zdążyć przed Panem Bogiem w NRD (1979) i RFN (1980) zainteresowaniem czytelników i uznaniem krytyków. Jednak obecnie od dziesięciu lat nie ukazują się tu nowe przekłady. Artykuł prezentuje recepcję reportaży literackich Krall o Holocauście w książkach i artykułach naukowych oraz w prasie niemieckiej, ukazując poprzez ich analizę charakterystyczne cechy narracji autorki (poetyka niedopowiedzenia, minimalistyczny język, szczegóły) i konteksty lektury: pracę pamięci, literaturę świadectwa, literackie reprezentacje Zagłady, relacje i losy polsko-żydowskie, gatunek reportażu. Na końcu zamieszczony jest wykaz tłumaczy reportaży Hanny Krall na język niemiecki.