Jacka Kaczmarskiego życie – po śmierci – do góry nogami, czyli medialny dyskurs wokół książki Patrycji Volny Niewygodna. Autobiografia - Gajda, Krzysztof (Forum Poetyki, 2025)
Tematem artykułu jest refleksja nad aktualnym statusem pisarstwa autobiograficznego na przykładzie książki Patrycji Volny Niewygodna. Autobiografia. Publikacje w mediach tradycyjnych oraz reakcje publiczności w mediach społecznościowych pokazują, że twórczość opatrzona emblematem autobiografizmu traktowana jest bezrefleksyjnie jako wyznanie prawdy, wzbudzając tym większe emocje, im bardziej sensacyjne treści zawiera. Patrycja Volny wzbudza szczególne zainteresowanie jako córka znanego i cenionego artysty, a jej wyznania przyciągają uwagę, sytuując postać autorki wobec innych uczestników medialnego dyskursu. Splot okoliczności rynkowych, medialnych, ideologicznych nakłada się na pierwotne intencje, czyniąc z konfesyjnego u zarania gatunku obiekt rynkowych gier, na równie z innymi produktami przemysłu kultury.