Wątpliwy przywilej postawy ironicznej jako śladu rozpaczy… – Strategia narracyjna w prozie Zyty Oryszyn - Kaleta, Adrian (Forum Poetyki, 2025)
Artykuł analizuje ironię jako kluczowy element strategii narracyjnej w prozie Zyty Oryszyn. Ironia ta nie tylko odzwierciedla rozpacz, ale stanowi też formę oporu wobec peerelowskiej propagandy i cenzury. Oparta na doświadczeniu autorki i jej opozycyjnej działalności narracja w powieściach Czarna iluminacja, Madam Frankensztajn i Ocalenie Atlantydy ukazuje traumę, alienację i rozpad jednostki pod wpływem opresji systemu. Ironia służy tu demaskacji języka władzy, obnażeniu społecznych ról i ukazaniu absurdów codzienności w PRL.