Dokumenty systemu literackiego jako przedmiot badań empirycznych - Umerle, Tomasz (Forum Poetyki, 2020)
<span style="color: #000000; font-family: ChaparralPro-Regular; font-size: 14.6667px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: justify; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: #ffffff; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; display: inline !important; float: none;">Artykuł identifykuje kategorię „dokumentów systemu literackiego” jako podstawy empirycznych badań literaturoznawczych. Zaprezentowane zostają zarówno literaturoznawcze, jak i dokumentacyjne, bibliograficzne i informacyjno-naukowe aspekty identyfikowania, przetwarzania i wykorzystywania dokumentów w tym obszarze badań. Na podstawie literatury przedmiotu wskazane zostają podstawowe typy takich obiektów oraz ich funkcje w obrębie systemu literackiego. Artykuł wskazuje, że rozproszenie procedur opisu takich obiektów ma kluczowe znaczenie dla powodzenia literaturoznawczych badań empirycznych oraz proponuje potraktowanie tego problemu jako wyzwania dostosowania infrastruktur badawczych do potrzeb empirycznych analiz literatury.