Poetyka w poszerzonym polu: tekstualnym, wizualnym, digitalnym… - Watten, Barrett (Forum Poetyki, 2016)
Publikujemy artykuł Barretta Wattena, w którym opisał zasady rozszerzania pól poetyki o nowe wymiary w dziełach e-literatury. Pisanie w poszerzonych polach rodzi się jako nieunikniony efekt napięć pomiędzy ustalonymi pozycjami formy, gatunku, dyscypliny i wynikającego z nich kulturowego znaczenia. Artykuł ten pokazuje logiczną strukturę wspólną dla kilku dziedzin – poetyki, sztuki konceptualnej i nowych mediów – rozumianych w tym kontekście jako różne gatunki bardziej inkluzywnego rodzaju poetyki, która obejmuje literacką, wizualną oraz cyfrową estetykę.