A jednak dotyka - Szaj, Patryk (Forum Poetyki, 2018)
Tekst jest odpowiedzią na polemiczny szkic Grzegorza Pertka Prepozycje. Metafizyka „bliskości”. Stara się on odeprzeć zarzut metafizycznego obciążenia postulatu „bliskości”, wskazując na osłabiającą i „dynamizującą” ów postulat kategorię „dotkliwości”. Autor artykułu wyjaśnia również, że nie zależało mu na odwróceniu relacji między hermeneutyką a dekonstrukcją, ale na jej przemieszczeniu, wynikającym z dostrzeżenia zasadniczego pokrewieństwa obu dyskursów.