Detal i lektura - Graf, Paweł (Forum Poetyki, 2023)
Artykuł ma charakter teoretyczny i prezentuje możliwe sposoby funkcjonowania detalu w tekście oraz związane z detalem strategie lekturowe. Jego celem jest też zarysowanie modelu kontr-tekstu, istniejącego niejako obok tekstu właściwego, powstającego w momencie podążania czytelnika za detalem i niesionymi przez niego kontekstami.