Parentezy w poezji Krystyny Miłobędzkiej. Językoznawcze aspekty analizy późnych tekstów poetki - Ostrówka-Dombkowska, Agata (Forum Poetyki, 2024)
Artykuł opisuje zagadnienie parentezy w tekstach poetyckich na przykładzie wybranych utworów Krystyny Miłobędzkiej. Analiza tekstów prowadzi do wniosku, że wtrącenie, a szczególnie rozpatrywane tu wtrącenie nawiasowe, ma nieco odmienne – szersze – oddziaływanie w wierszu aniżeli w innych typach tekstów i stanowi istotny sygnał interpretacyjny. Niniejsze rozważania ukazują również, jak potencjał parentezy został wykorzystany przez poetkę do budowania wielopoziomowego znaczenia utworu.