Seria Polemika Krytycznoliteracka w Polsce. Między studium przypadku a historią literatury. Edycje krytyczne - Stankowska, Agata (Forum Poetyki, 2025)
Historia literatury to nie tylko historia tekstów literackich. To także dzieje krytycznoliterackich sporów i dyskusji, w których wykuwają się – po Diltheyowsku – znaczenia i sensy literackich utworów, krystalizują się ciągi ewoluujących estetyk, poetologicznych projektów, stylotwórczych procesów i napięć. Artykuł prezentuje założenia i wyniki projektu badawczego Polemika Krytycznoliteracka w Polsce. Między studium przypadku a historią literatury. Edycje krytyczne, realizowanego przez ogólnopolskie grono badaczy przy Wydziale Filologii Polskiej i Klasycznej w Poznaniu w latach 2017–2024. Projekt zakładał zebranie, edytorskie i naukowe opracowanie źródeł oraz publikację kolekcji monograficznych tomów poświęconych poszczególnym polemikom. W efekcie powstały unikatowe, nigdy wcześniej w tej formie nierekonstruowane korpusy tekstów składających się na kolejne dysputy, a czytelnik uzyskał możliwość śledzenia dialogicznego charakteru współtworzących je wypowiedzi. Zebrane w serii wydawniczej monografie (powstało ich dotychczas 36) układają się w hipotetyczną „wielką narrację” o dziejach polemiki krytycznoliterackiej w Polsce, a tym samym współtworzą opowieść o jednym z ważnych przekrojów życia literackiego i kulturalnego w Polsce. Opowieść ta zawiera ogniwa sięgające wieku XVIII i obejmuje stulecia XIX, XX oraz pierwsze dekady wieku XXI, a więc znaczącą część dziejów literatury polskiej.