Hanna Krall: dzieciństwo jako niedokończone zdanie - Tokarska-Bakir, Joanna (Forum Poetyki, 2025)
Tekst dotyczy nieporozumień w odbiorze autobiograficznych wątków pisarstwa Hanny Krall, występujących w głównym, wręcz elitarnym nurcie polskiej krytyki literackiej. Posługując się kategoriami opowiadania Hanny Krall pt. Sublokatorka, autorka sugeruje, że nieporozumienia te ujawniają ukryte zhierarchizowanie społeczeństwa polskiego, nadal podzielonego na obywateli pierwszej i drugiej kategorii (lokatorzy i sublokatorzy).