Trauma i rzeczywistość. O książce Synapsy Marii H. Hanny Krall - Przymuszała, Beata (Forum Poetyki, 2025)
Artykuł odnosząc się do konstrukcji tekstów Hanny Krall pokazuje, jak w przypadku książki Synapsy Marii H. sposób tworzenia narracji oddaje problemy związane z funkcjonowaniem osób dotkniętych trauma. Odziaływanie traumatycznych wydarzeń jest długofalowe, dotyka różnych obszarów życia. Bohaterki książki Krall doświadczyły różnych traum – jedna przeżyła Zagładę, druga (będącą synową pierwszej) radzi sobie z przewlekłą chorobą syna. Obie mają problemy z funkcjonowaniem w społecznościach, wynikające z ich prób radzenia sobie z potraumatycznym stresem i zarazem społeczności rzadko są w stanie zrozumieć ich punkt widzenia. Oddany w narracji sposób, w jaki postrzegają rzeczywistość pozwala zwrócić uwagę na potrzebę uwzględniania tej perspektywy, społecznego uświadamiania przebiegu i konsekwencji traumy.