Daisy, Daisy, I’m Crazy. HAL-9000 – wrogi asystent AI? - Szczerbakiewicz, Rafał (Forum Poetyki, 2026)
Artykuł omawia problem regulowania relacji między ludźmi a autonomicznymi urządzeniami SI. Autor analizuje jego znaczenie dla literatury i filmu science fiction oraz współczesnej refleksji etycznej dotyczącej sztucznej inteligencji. Kontekstem są kulturowe lęki Zachodu związane z AI, czego przykładem są literackie i filmowe przedstawienia. Autor zastanawia się również nad przyszłością AI i jej potencjalnym wpływem na ludzkość.