Komplexnosť interpretácie slovanskej substantívnej deklinácie v Slovanskom jazykovom atlase - Žigo, Pavol (Gwary Dziś, 2019)
Príspevok je výsledkom spracúvania substantívnej deklinácie v rámci projektu Slovanský jazykový atlas, ktorého materiálovú základňu tvorí územie slovanských jazykov od Jadranského mora po Ural. Povaha rozsiahleho nárečového materiálu z nárečí všetkých slovanských jazykov si vyžaduje integráciu synchronického aj diachronického prístupu interpretácie skúmaných javov a súčasné rešpektovanie genetickej, areálovej aj typologickej povahy podstaty problematiky. Vývin, stabilizácia a súčasný stav morfologických štruktúr z porovnávacieho hľadiska poukazuje aj potrebu integrovať v morfologickej interpretácii aj fonologický, morfonologický a slovotvorný aspekt výskumu.