Семантична опозиція горі – долі в говірках південно-західного наріччя української мови - Ястремська, Тетяна (Gwary Dziś, 2019)
Лексеми горі та долі виражають значення протилежності, проте здебільшого зберігають тотожність семантичної організації. У статті на приладі аналізу понад 300 мікроконтекстів функціювання лексем, засвідчених у діалектологічних джерелах (передусім у записах живого мовлення, діалектних словниках та текстах від ХІХ століття і дотепер), виявлено особливості семантики та граматики лексем, які у текстах виконують функції прислівників та прийменників. Окреслено повноту та точність лексикографічної інтерпретації та змодельовано семантичну структуру лексем у говорах південно-західного наріччя.