Dokumenty Archiwum UAM dotyczące doc. Adama Tomaszewskiego - Kobus, Justyna (Gwary Dziś, 2019)
Artykuł jest faktograficznym przedstawieniem przebiegu kariery naukowej docenta Adama Tomaszewskiego na Uniwersytecie Poznańskim. Autorka opisała dokumentację dotyczącą A. Tomaszewskiego, a przechowywaną i udostępnioną przez Archiwum UAM. Zostały zatem opisane akta Państwowej Komisji Egzaminacyjnej za l. 1920–1922, akta osobowe Wydziału Filozoficznego UP 1921–1923 i Wydziału Humanistycznego oraz akta Rektoratu – Wykaz profesorów i docentów UP 1919–1939.