O kilku frazeologizmach gwarowych w polszczyźnie południowokresowej - Kostecka-Sadowa, Anna (Gwary Dziś, 2024)
Celem artykułu jest omówienie przekleństw z komponentem chłań, naser mater, naser fajku, kibini oraz szlag / szlak w polszczyźnie południowokresowej. Niektóre z nich poświadczone są zarówno w gwarach polskich, jak i w odmianie ogólnopolskiej. Język odzwierciedla pochodzenie i status socjalny człowieka. Przy zbieraniu materiału badani respondenci unikają używania przekleństw. Dlatego przekleństwa, choć często stosowane w mowie, rzadko były i są odnotowywane w słownikach oraz sporadycznie bywają obiektem leksykograficznego opisu. W materiale znalazły się również frazeologizmy kresowe, ponieważ język ten reprezentuje zjawiska, charakterystyczne dla gwar południowo-wschodnich, z zapożyczeniami ze słowiańskich i niesłowiańskich języków.