Kilka uwag o germanizmach składniowych w gwarach Małopolski południowo-wschodniej - Kucharzyk, Renata (Gwary Dziś, 2024)
Przedmiotem artykułu są germanizmy składniowe występujące w gwarach Małopolski południowo-wschodniej. Omówione zostały przykłady reprezentujące cztery grupy zjawisk gramatycznych uznawanych za wpływ niemczyzny, a mianowicie zwiększanie zakresu użycia niektórych kategorii składniowych polszczyzny, modyfikacje funkcji określonych przyimków, zmiany łączliwości syntaktycznej wyrazów oraz zmiany szyku zdania.