Іменник у діалектологічних студіях: історіографічний аспект - Османова, Віта (Gwary Dziś, 2025)
У статті представлено історіографічний аналіз дослідження іменника в українській діалектології від кінця XVIII ст. до сьогодення. Розвідка систематизує теоретико-методологічні підходи до вивчення іменника в українських говорах та виявляє прогалини в сучасному науковому розумінні проблеми. Дослідження демонструє, що під час опрацювання морфологічних аспектів іменника семантичні особливості та системні відношення між іменниками в діалектному мовленні залишаються малодослідженими. Розвідка засвідчує відсутність комплексних досліджень іменника в наддністрянському говорі та окреслює перспективні напрями подальших діалектологічних студій. У дослідженні застосовано системний підхід до аналізу джерел, що передбачає поєднання хронологічного та тематичного принципів класифікації матеріалу.