Zdania typu ono grzmi w gwarze jednej wsi małopolskiej - Kucharzyk, Renata (Gwary Dziś, 2026)
Przedmiotem artykułu są zdania typu Ono grzmi; Ono się błyska występujące w składni gwarowej. Zdania wyrażają tę samą treść, co w języku ogólnym zdania: Grzmi; Błyska się. W polszczyźnie ogólnej zatem są to zdania bezpodmiotowe, a w gwarach pozycję podmiotu zajmuje semantycznie pusty zaimek ono. Podstawę analizy stanowią teksty gwarowe zebrane w małopolskiej wsi Rzepiennik Strzyżewski. Wybrane zdania są analizowane w perspektywie semantycznej i formalnej.