Nalezený strojopis jako výpověď o průběhu výzkumu nářečí českého jazyka v minulosti - Šimečková, Marta (Gwary Dziś, 2025)
Dialektologické oddělení Ústavu pro jazyk český AV ČR spravuje rozsáhlou sbírku nářečních materiálů, a to včetně 490 kusů dotazníku, na jehož základě vznikl Český jazykový atlas. Nedávný nález strojopisu používaného během výzkumu na začátku 70. let minulého století umožnil nahlédnout do tehdejších metodologických postupů. Tento strojopis, vytvořený Oldřichem Ševčíkem, obsahuje otázky k 50 dotazníkovým položkám a dokládá kombinaci různých metod přímého dotazování na nářeční výrazy a formy. Analýza ukázala rozdíly mezi tehdejšími doporučenými postupy a reálnou praxí, včetně přizpůsobení metod na základě získaných poznatků v konkrétní lokalitě. Příspěvek podtrhuje důležitost historických materiálů pro současný výzkum českých nářečí a přináší nový pohled na metodologii sběru jazykových dat.