Ideograficzny słownik gwar języka bułgarskiego – koncepcja i struktura - Radeva, Vasiłka (Gwary Dziś, 2019)
W artykule opisano kolejne etapy powstawania oraz przybliżono koncepcję stworzenia Ideograficznego słownika gwar języka bułgarskiego, który w swym zamyśle i strukturze znacznie różni się od dotychczas publikowanych słowników gwarowych. Słownictwo w nim zgromadzone daje pełen obraz bogactwa leksykalnego i zasobów znaczeniowych gwar bułgarskich, a szeroki wybór różnych cech motywacyjnych, używanych przy tworzeniu nazw dialektalnych, uwidacznia różnorakie aspekty etnokultury użytkowników języka bułgarskiego.