Особливості опису граматики українських діалектів нової формації - Колесников, Андрій Олександрович (Gwary Dziś, 2019)
З сучасних відомостей про граматику українських переселенських говірок полімовного і полідіалектного ареалу межиріччя Дністра і Дунаю, отриманих за допомогою прийомів діалектної текстографії і програми, увагу привертають суперечливі свідчення. Ідея діалектної нормативності, закладена у програмі, і реальність вияву мови, що є у тексті, зумовлює цінність таких даних як джерела інформації про динаміку, її деталізацію, етапність діалектотворчого процесу. Аналіз таких фактів допомагає визначити стадії запозичення іншодіалектних елементів; зафіксувати початкові етапи формування нових, зникнення питомих материнських рис; уможливлює пояснення розходжень нових даних, свідчень АУМ та попередніх описових досліджень, розмежування динамічних процесів, комунікативних факторів й інших причин суперечності відомостей, пов’язаних із полілінгвальністю мовців, недостатнім урахуванням особливостей граматичних явищ в ареалі, мозаїчності говірок і діалектних рис.