Językowe pogranicza polszczyzny - Bednarczuk, Leszek (Gwary Dziś, 2019)
WPROWADZENIE A. POGRANICZE PÓŁNOCNO-WSCHODNIE 0. UWAGI WSTĘPNE I. KALENDARIUM WIELKIEGO KSIĘSTWA LITEWSKIEGO (WKL) II. WSPÓLNOTA KOMUNIKATYWNA WKL III. JĘZYK LITEWSKI IV. JĘZYK BIAŁORUSKI V. PIŚMIENNICTWO POLSKIE NA ZIEMIACH WKL VI. CECHY WSPÓLNE PÓŁNOCNO-WSCHODNIEJ POLSZCZYZNY VII. ZRÓŻNICOWANIE TERYTORIALNE PÓŁNOCNO-WSCHODNIEJ POLSZCZYZNY 1.Wileńszczyzna, 2.Kowieńszczyzna, 3. Suwalszczyzna, 4. Podlasie – Grodzieńszczyzna, 5. Polesie, 6. Nowogródczyzna, 7. Mińsk – Bobrujsk, 8. Mohylew – Witebsk – Połock, 9. Smoleńsk, 10. Inflanty – Łotwa VIII.UWAGI KOŃCOWE B. POGRANICZE POŁUDNIOWO-WSCHODNIE 0. UWAGI WSTĘPNE I. KALENDARIUM KONTAKTÓW POLSKO-RUSKICH II. INNOWACJE JĘZYKA UKRAIŃSKIEGO 1.Nazwa Ukraina, Ukrainiec, 2. Związki językowe ukraińsko-białoruskie, 3. Dialekty ukraińskie a południowo-wschodnia polszczyzna III. PIŚMIENNICTWO POLSKIE NA ZIEMIACH RUSKICH RZECZYPOSPOLITEJ IV. CECHY WSPÓLNE POŁUDNIOWO-WSCHODNIEJ POLSZCZYZNY V. ZRÓŻNICOWANIE TERYTORIALNE POŁUDNIOWO-WSCHODNIEJ POLSZCZYZNY 1. Ruś Czerwona, 2. Wołyń, 3. Podole – Huculszczyzna, 4. Podnieprze, 5. Bukowina – Mołdawia VI. UWAGI KOŃCOWE C. POGRANICZE POŁUDNIOWE 0. UWGI WSTĘPNE I. DOLNY I GÓRNY ŚLĄSK II. CIESZYŃSKIE – JABŁONKOWSKIE – CZADECKIE III. MAŁOPOLSKA POŁUDNIOWA 1. Żywieckie – Orawa, 2. Podhale, 3. Spisz – Pieniny – Gorce, 4. Muszyna – Tylicz, 5. Sądecczyzna, 6. Podkarpacie IV. NAWIĄZANIA WSCHODNIOSŁOWACKIE V. UWAGI KOŃCOWE Bibliografia, Wykaz skrótów