Nazwy części kosy w ukraińskiej gwarze nadsańskiej (na przykładzie rejonu mościskiego, obwodu lwowskiego) - Kostecka-Sadowa, Anna (Gwary Dziś, 2019)
Celem artykułu jest zaprezentowanie nazw elementów budowy kosy oraz zmian w nazewnictwie na przestrzeni 30 lat w gwarze ukraińskiej rejonu mościskiego, obwodu lwowskiego. Analiza opiera się na prześledzeniu zmian dokonujących się w mowie mieszkańców wsi reprezentujących dwa pokolenia.