Językowo-kulturowa wspólnota wsi słowiańskiej – założenia projektu badawczego - Sierociuk, Jerzy (Gwary Dziś, 2020)
Artykuł zawiera założenia projektu mającego dać podstawy do językowo-kulturowych badań porównawczych współczesnej wsi słowiańskiej. Pozyskanie w miarę pełnego materiału z odpowiednio wybranych mikropól tematycznych ma także dać podstawy do szeroko zakrojonych badań korpusowych.