Ikonografia w słowniku gwarowym - Kąś, Józef (Gwary Dziś, 2021)
W związku z szybkim zanikaniem wiejskiej kultury materialnej opisy językowe artefaktów stają się coraz trudniejsze. Istotnym elementem dopełniającym takie opisy staje się w tej sytuacji ikonografia. Ikonografia jest więc w słowniku gwarowym: 1) dopełnieniem definicji; 2) szansą weryfikacji definicji; 3) pomocą w poprawnym ustawieniu ekspozycji etnograficznych; 4) środkiem przedstawienia specyfiki etnograficznej w danym regionie; 5) uzupełnieniem opisu etnologicznego; 6) środkiem przedstawienia relacji między elementami składowymi artefaktu złożonego konstrukcyjnie.