Regionalna leksyka kulinarna z Podlasia i Suwalszczyzny we współczesnej przestrzeni publicznej - Rembiszewska, Dorota Krystyna (Gwary Dziś, 2024)
W tekście omówiono nazwy potraw obecne w przestrzeni publicznej Podlasia i Suwalszczyzny – jadłospisach, stronach internetowych, regionalnych przewodnikach i książkach kucharskich. Analizie poddano wyrazy będące regionalizmami, mikroregionalizmami, które znane są mieszkańcom omawianych regionów oraz quasi-regionalizmy rozpoznawane w innych częściach Polski. Istotnym zagadnieniem będzie także kwestia kontaktów językowych w północno-wschodniej Polsce i wpływu języków wschodniosłowiańskich, języka litewskiego, jidysz, tatarskiego na kształtowanie się zasobu leksykalnego w zakresie kulinariów – języków, których refleksy przetrwały do dziś w języku lokalnym.