Słownictwo rybackie w gwarach kujawskich. Część II - Paluszak-Bronka, Anna (Gwary Dziś, 2024)
Celem artykułu jest charakterystyka semantyczna i genetyczna słownictwa rybackiego w gwarach kujawskich. W polu zainteresowań autorki znalazły się nazwy działalności związanej z łowieniem ryb, ludzi zajmujących się połowem, stosowanych przez nich środków transportu wodnego, miejsc łowisk, przynęt, pojemników do przechowywania i przenoszenia ryb, narzędzi do wyrobu sieci oraz nazwy czynności związanych z rybołówstwem. Analiza zgromadzonego materiału pozwoliła nie tylko na wskazanie podstaw motywacyjnych oraz na ustalenie pochodzenia badanych jednostek nazewniczych, ale pokazała, że słownictwo związane z rybołówstwem charakteryzuje się obecnością wielu form archaicznych: błyskawka, jadrzyć. Wiele z dialektyzmów ma zasięg szerokoterytorialny, np.: rybaczyć, wychodnia, glizda. Do wąskoterytorialnych (znanych tylko na Kujawach) należą: jadrzyć, płótować, ubierać i ubieranie. Przy okazji udało się odnaleźć wyrazy albo w ogóle niepoświadczone przez słowniki gwarowe i kartotekę Słownika gwar polskich – pińczak, albo nienotowane w podanych w tej pracy znaczeniach, np.: łodyga / odyga, odyżkować. Zgromadzony materiał w niewielkim stopniu odzwierciedla także kulturę materialną i społeczną kujawskich rybaków.