Źródła do badań słownictwa gwar kieleckich - Cygan, Stanisław (Gwary Dziś, 2024)
W artykule podejmuję próbę charakterystyki nowszych źródeł do badań leksyki gwarowej regionu kieleckiego. Są to zróżnicowane pod względem charakteru (typu) takie źródła, jak np.: regionalne słowniki gwarowe, a zwłaszcza wykorzystywane w mniejszym stopniu teksty literatury regionalnej, materiały prasowe, poradniki kulinarne czy książki kucharskie.