Przekraczanie granic odmian językowych w regionalnym słowniku tematycznym - Osowski, Błażej (Gwary Dziś, 2024)
Współczesna sytuacja na polskiej wsi doprowadziła do wytworzenia się kodu mieszanego (języka mieszkańców wsi), który zawiera w sobie elementy tradycyjnej gwary, ale także języka potocznego, specjalistycznego i inne. W praktyce leksykograficznej możliwe są dwa podejścia do obserwowanego wewnętrznego zróżnicowania języka wsi. Podejście dyferencyjne zakłada rejestrowanie jedynie słownictwa gwarowego, podejście pełne zaś – rejestrowanie całego zasobu słownego używanego na wsi. Celem artykułu jest zaprezentowanie, w jaki sposób obecność różnych odmian języka na wsi odbija się w budowie słownika regionalnego. W zakresie makrostruktury uwagę zwrócimy na dobór haseł, natomiast w zakresie mikrostruktury słownika – na cytaty. Za przykład posłuży materiał zebrany do przygotowywanych słowników z okolic Konina, ponieważ jednym z głównych założeń tej publikacji jest prezentowanie szerokiego materiału językowego.