Српска дијалектологија у новом столећу - Јуришић, Марина; Петровић-Савић, Мирјана (Gwary Dziś, 2025)
У раду се даје кратак преглед активности у дијалектолошким истраживањима у новом столећу, која се надовезују на оно што је урађено у претходном периоду: описивање народних говора, бележење и обрађивање дијалекатске лексике, утврђивање ареала трију од раније познатих фонолошких особина у српским народним говорима (префонологизација некадашњег квантитета у вокалски квалитет, тј. неједнака судбина дугих и кратких вокала е и о на терену призренско-јужно-моравског дијалекта, фонолошка инивидуалност старога гласа јат и тзв. копаонички неоакут), као и ареала новооткривеног кратког акута. Показује се да, и поред неповољних историјско-политичких прилика, број дијалектолошких монографија расте, дијалекатска лексикографија (посебно у јужној и источној Србији) се и даље развија, и оно што је веома важно, упркос бројним проблемима, није прекинут рад на домаћим и међународним лингвистичким пројектима. Такође, поред традиционал-них настојања да се опишу фонолошки, морфолошки и лексички ниво народних говора (пре него што се они потпуно промене), у српској дијалектологији је све присутније истраживање дијалекат-ске синтаксе.