Leksykon dziedzictwa kulinarnego Śląska. Naczynia i sprzęty kuchenne – założenia projektu - Przymuszała, Lidia; Świtała-Trybek, Dorota (Gwary Dziś, 2025)
Celem artykułu jest zaprezentowanie koncepcji leksykograficznego opracowania gwarowego słownictwa należącego do jednego z subpól pola tematycznego KULINARIA. Praca rejestrująca nazwy naczyń i sprzętów kuchennych stanowi kolejny tom większego, interdyscyplinarnego projektu poświęconego dziedzictwu kulinarnemu Śląska, który pomyślany został jako seria tematycznych słowników języka i kultury regionu, archiwizujących i dokumentujących leksykę z różnych podpól szeroko rozumianych kulinariów. W artykule omówiono cel, zawartość, charakter i przeznaczenie powstającego Leksykonu dziedzictwa kulinarnego Śląska. Naczynia i sprzęty kuchenne; przedstawiono budowę artykułu słownikowego, którą zilustrowano wybranymi przykładami.