Projekt badań akustycznych nad akcentem wyrazowym w dialekcie mazowieckim - Garczyńska, Justyna (Gwary Dziś, 2025)
Artykuł ma na celu przedstawienie projektu badań akustycznych nad akcentem wyrazowym w gwarach mazowieckich. Dotychczas nie zostały przeprowadzone tego typu analizy. Będą one obejmowały pomiary szeregu parametrów, takich jak: czas trwania, intensywność, wartości F1, F2, częstotliwość podstawowa F0 oraz spectral balance, uważanych za potencjalne korelaty akcentu wyrazowego w różnych językach. Podstawę materiałową badań będą stanowiły samogłoski wyekscerpowane z tekstów spontanicznych.