„Szczęść Boże!” – o powitaniach i pozdrowieniach przy pracy (podzwonne dla tradycyjnej etykiety językowej polskiej wsi) - Sikora, Kazimierz (Gwary Dziś, 2025)
Artykuł omawia, na przykładzie wiejskich powitań i pozdrowień ludzi pracujących, przyczyny zanikania tradycyjnej chłopskiej etykiety językowej. Rozpatruje wpływ czynników społeczno-ekonomicznych, światopoglądowych, religijnych, globalizacyjnych. Etykietę wiejską wiąże z systemem aksjologicznym polskiej wsi, ze sferą sacrum obejmującą ziemię i pracę rolnika. Wskazuje na podstawowe znaczenie interferencji kulturowej: globalizacji i upowszechniania się miejskiego modelu grzeczności.