Księdza Profesora Janusza Mariańskiego wkład w rozwój metod i technik badań w socjologii religii i socjologii moralności [Janusz Mariański, Socjologia religii i socjologia moralności – kwestionariusze ankiet i wywiadów] - Baniak, Józef (Humaniora. Czasopismo Internetowe, 2021)
Janusz Mariański, Socjologia religii i socjologia moralności – kwestionariusze ankiet i wywiadów, Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, Lublin 2020, ss. 692.