Wstęp - Sztajer, Sławomir (Humaniora. Czasopismo Internetowe, 2022)
Prezentowany numer czasopisma Humaniora składa się z artykułów naukowych poświęconych zagadnieniom takim jak problematyka czasu w badaniach religioznawczych, zjawisko antropomorfizacji w religiach starożytnego Bliskiego Wschodu, problem rozróżnienia między faktem a interpretacją w przekazie medialnym, rola narcyzmu w twórczości artystycznej, a także współczesny polski film dokumentalny. Dodatkowy artykuł zawarty w tomie jest krytycznym omówieniem niedawno przełożonej na język polski monografii poświęconej historii ateizmu.