Powrót do czeskiego laboratorium sekularyzacji - Czajka, Łukasz (Humaniora. Czasopismo Internetowe, 2025)
Petr Fiala, Laboratorium sekularyzacji. Kościół i religia w społeczeństwie niereligijnym, tłum. Stanisław Ruczaj, Ośrodek Myśli Politycznej, Kraków 2016, ss. 165.